ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΙΝΩΝ ΑΛΛΩΝ - AFTER ALOSIN ALLOFRON ΕΝΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΑΦΡΩΝ

        Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Βιβλία και «Λόγοι»

15/5/15

Mohabbatein ... ένας ύμνος στην αγάπη ...

  

Ο Ελληνισμός, οι Έλληνες, οι αρχαίοι Έλληνες, είχαν δύο φτερά, η παιδεία τους καλλιεργούσε δύο φτερά, τον ΛΟΓΟ και τον ΕΡΩΤΑ ... Αν ήμασταν στον πολιτισμό Έλληνες, τέτοιες ταινίες θα δημιουργούσαμε ... Η ταινία Mohabbatein είναι ένας ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ είναι κατεξοχήν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ... είναι γεμάτη ΛΟΓΙΑ και ΡΥΘΜΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΧΟΡΟ ... είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ... είναι κήρυκας του ΛΟΓΟΥ και του ΕΡΩΤΑ ...

Το πανεπιστήμιο Γκουρουκούλ (http://gkv.ac.in/) ιδρύθηκε το 1902 από τον Swami Shraddhanandaji με σκοπό να αναβιώσει το αρχαίο ινδικό σύστημα εκπαίδευσης, στις όχθες του Γάγγη, κάτω από τα επιβλητικά Ιμαλάια, σε απόσταση περίπου 6 χιλ. από το Χαριντβάρ και 200 χιλ. από το Δελχί.

Στην ταινία Mohabbatein (2000) έρχονται αντιμέτωποι δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι: Ο επί 25 χρόνια συντηρητικός και αυταρχικός διευθυντής του διάσημου παραδοσιακού πανεπιστημίου Γκουρουκούλ, Ναράτζ Σάνκαρ, ο οποίος πιστεύει στη δύναμη του φόβου και ο ανατρεπτικός «ερωτοχτυπημένος» καθηγητής μουσικής, Ρατζ Άριαν που αγωνίζεται να δείξει, να διδάξει και να αποδείξει τη δύναμη της αγάπης, η οποία μπορεί με ένα αδύναμο φυλλαράκι να συντρίψει το επιβλητικό οικοδόμημα της λογοκρατούμενης εκπαίδευσης που στηρίζεται στο τρίπτυχο «παράδοση, τιμή, πειθαρχία». Παράλληλα παρουσιάζονται πέντε ερωτικές ιστορίες, τριών φοιτητών και άλλες δύο ...

Στην αρχή της ταινίας ο διευθυντής Ναράτζ Σάνκαρ εκφωνεί προς τους νέους φοιτητές του τον παρακάτω λόγο:

«Παράδοση! Τιμή! Πειθαρχία! Αυτές είναι οι τρεις αρχές του Γκουρουκούλ! Οι αξίες με τις οποίες οικοδομούμε το μέλλον σας! Εκείνοι που αποφοίτησαν από εδώ, έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη! Σήμερα όλοι τους είναι πετυχημένοι, ο καθένας στον τομέα του! Μεγάλοι συγγραφείς, μεγάλοι επιχειρηματίες, μεγάλοι πολιτικοί (Mahatma Gandhi Indira Gandhi)! Αλλά όλοι αυτοί, είχαν κάτι κοινό. Σ' όλη τους τη ζωή ακολούθησαν τις αρχές που διδάχτηκαν στο Γκουρουκούλ! Σήμερα, σας δίνετε η ευκαιρία να γίνετε μέρος αυτής της παράδοσης. Επιλεχθήκατε από όλη τη χώρα και είστε εδώ επειδή πιστεύουμε ότι διαθέτετε ότι χρειάζεται για να διαπρέψετε. Αλλά η επιτυχία δεν έρχεται εύκολα. Πίσω από κάθε μεγάλη επιτυχία κρύβονται μεγάλες θυσίες. Με τον ερχομό σας σήμερα σ' αυτό το ίδρυμα πρέπει να απομονωθείτε από τον έξω κόσμο. Περιμένουμε να εργαστείτε απόλυτα συγκεντρωμένοι και να ακολουθείτε τους κανονισμούς της σχολής, με εξαιρετική πειθαρχία. Αν κάποιος από σας συλληφθεί ένοχος απρεπούς συμπεριφοράς τότε θα αποβάλλεται αμέσως! Και να θυμάστε ένα πράγμα. Έτσι και αποβληθείτε από εδώ, οι πόρτες για όλα τα άλλα ιδρύματα θα είναι κλειστές για όλους σας, για πάντα. Έτσι λοιπόν, αν κάποιος από σας δεν είναι πρόθυμος να συμμορφωθεί είναι ελεύθερος να βγει από αυτή την πύλη, τώρα αμέσως. Αν όμως αποφασίσετε να παραμείνετε, τότε από δω και πέρα αυτή η πύλη κι ο έξω κόσμος δε θα υπάρχουν για σας!»

Λίγο αργότερα ο νεοφερμένος καθηγητής μουσικής, Ρατζ Άριαν απευθύνεται στους φοιτητές με τα παρακάτω λόγια:

«Έρωτας, το μεγαλύτερο κίνητρο για τη μουσική! Έμπνευση! Έρωτας και μουσική, συνδέονται πολύ στενά μεταξύ τους. Και τα δύο έχουν αφετηρία την καρδιά, το πεπρωμένο και των δύο... εξαρτάται αν η καρδιά μπορεί να τα εκφράσει, ή όχι. Αν είσαι ερωτευμένος με κάποια, απλά της το λες. Μην ανησυχείς αν θα δεχτεί ή θα αρνηθεί. Έτσι, αν νιώσετε επιθυμία να παίξετε το όργανο που βρίσκεται μπροστά σας πάρτε το και απλά παίξτε, χωρίς να ανησυχείτε αν παίξατε καλά ή άσχημα. Μόνο ακούστε την καρδιά σας, και πηγαίνετε όπου σας οδηγεί. Υπάρχει τόσο πολύ μίσος σ' αυτό τον κόσμο ακόμα κι έτσι όμως, οι καρδιές είναι γεμάτες με αγάπη. Ξεχυθείτε και φωνάξτε στο σύμπαν τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει μια ιστορία αγάπης!»

Η ταινία Mohabbatein (2000) του Aditya Chopra (γεν. 1971) διαρκεί 3 ώρες και 34 λεπτά!

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΩΝ