ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΙΝΩΝ ΑΛΛΩΝ - AFTER ALOSIN ALLOFRON ΕΝΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΑΦΡΩΝ

        Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Βιβλία και «Λόγοι»

4/4/12

Ν.Λυγερός συνέντευξη. Ράδιο 1, 88.0 Fm, Ρόδος 27/03/2012

  

 
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ
από συνέντευξη του Ν.Λυγερού στη ραδιοφωνική εκπομπή
του Παναγιώτη Κρητικού στο Ράδιο 1, 88.0 Fm, Ρόδος 27/03/2012.

0:04:40 Η ελληνική είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου μετά την Ιταλία. … Το casus belli (εκ μέρους της Τουρκίας) αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα, αυτό που ονομάζουν αυτοί την επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Η ΑΟΖ δεν ασχολείται με τα χωρικά ύδατα.

0:05:43 Η κοινή γνώμη δεν έχει καμία σχέση με τη Λογική ούτε με την Ιστορία.

0:06:46 Μπαίνουμε σε ένα πλαίσιο που θεωρούμε ότι η ειρήνη είναι μία παύση, ενώ ο πόλεμος είναι το φυσιολογικό, μπορεί να φανεί λίγο επιθετικό αλλά … άμα κοιτάξετε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας και κοιτάξετε ποια χρονιά δεν υπάρχει πόλεμος στην ανθρωπότητα θα δείτε ότι δεν υπάρχει χρονιά … αυτή τη στιγμή, ας πούμε, έχουμε 40 συρράξεις … Εμείς μιλάμε μόνο για την ειρήνη, αλλά είναι πολύ τοπική αυτή η έννοια.

0:09:10 Άμα δεν έχεις κρίση, σου την δίνει ο άλλος. Άμα δεν έχεις το σκεπτικό για να κρίνεις τότε σου φέρνουν μία κρίση και δεν ξέρεις από πού σου ήρθε.

0:09:52 – Δημ.: Σε ένα κείμενο σας, «Το ηθικό των Ελλήνων» (http://www.lygeros.org/lygeros/8669-gr.html) όπου λέτε ότι τόσα χρόνια ζούμε όχι επειδή το επέλεξαν οι άλλοι, αλλά διότι η Ελλάδα δεν πεθαίνει. … Και λέτε ότι η ΑΟΖ είναι η μοναδική μας ευκαιρία να κάνουμε αυτή την υπέρβαση και να τους σώσουμε όλους μαζί.

0:10:16 – Θεωρώ ότι στην πραγματικότητα το πλαίσιο της κρίσης, εφόσον δίνει λιγότερες δυνατότητες, αναδεικνύει ποια είναι η δυνατότητα. Τα «χωρικά ύδατα», η «υφαλοκρηπίδα» και η ΑΟΖ ανήκουν στο ίδιο κείμενο, είναι στη σύμβαση του Montego Bay (Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 στο Montego Bay). Στην πραγματικότητα πολλοί καθυστέρησαν την όλη διαδικασία της ΑΟΖ επειδή μπήκαν στα «χωρικά ύδατα», στα 12 ναυτικά μίλια, ειδικά οι στρατιωτικοί, και τους απομάκρυναν από τον στόχο οι πολιτικοί όταν βρέθηκε το θέμα του casus belli από την Τουρκία. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο σκέλος που αφορά περισσότερο και το Υπουργείο Εξωτερικών … είναι ότι επικεντρώθηκαν πιο πολύ στην «υφαλοκρηπίδα». Ήταν θέμα τεχνογνωσίας. … Η ΑΟΖ έχει ήδη θεσπισθεί από 137 χώρες. Δεν μιλάω για κάτι το καινοτόμο.

0:12:50 Κοιτάξτε το παράδειγμα της Κύπρου. Είχαμε μία έκρηξη, γίνεται τον Αύγουστο, θεωρούμε ότι η οικονομία της Κύπρου θα πάει 10 χρόνια πίσω, έχουμε ακόμη και το κερασάκι που η Τουρκία προωθεί να μας δώσει και ρεύμα, δηλαδή λες, εντάξει τώρα έχουμε καταλήξει στο μηδέν. Και ξαφνικά βρίσκουμε φυσικό αέριο … Το αέριο που βρέθηκε εκεί πέρα αντιπροσωπεύει την κατανάλωση για 100 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα όταν μιλάμε για τα μεγέθη, μιλάμε όχι μόνο για ισοπεδώσετε εντελώς αυτό που ονομάζουμε χρέος γιατί τα μεγέθη είναι τεράστια. Δηλαδή οποιαδήποτε πολιτική και να εφαρμόσετε προς το παρόν, με όλα αυτά που μας προωθούν θα είναι πάντοτε ποσοστό του χρέους, ενώ η ΑΟΖ θα μετατρέψει το χρέος σε ποσοστό της ΑΟΖ.

0:24:20 – Δημ.: Μήπως τελικά η διαπραγμάτευση έχει στόχο και τον συμβιβασμό, όποιος κι αν είναι αυτός;

– Όχι! Μερικές φορές πηγαίνουμε στην διαπραγμάτευση με στόχο το 150% και σταματάμε στο 100%. … Ποιά είναι η διαπραγμάτευση όταν παίζεται Προπό; …. Συνήθως έχουμε μια απλοϊκή προσέγγιση και θεωρούμε ότι ισχύει πάντοτε το πλαίσιο του συμβιβασμού. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι και συνεργατικές. Εσείς έχετε μπει σε ένα πλαίσιο που είναι επιθετικό ο ένας προς τον άλλον. Αυτά τα ονομάζουμε «παίγνια μηδενικού αθροίσματος», ο ένας κερδίζει, ο άλλος χάνει. Έχουμε όμως και τα παίγνια μη μηδενικού αθροίσματος. Ας πούμε έχουμε και οι δύο μετοχές στη Τράπεζα δεν είναι ότι επειδή θα κερδίσετε εγώ θα χάσω, μπορούμε να κερδίσουμε και οι δύο. Άρα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης μερικές φορές μπορούμε να πάμε και οι δύο με το 100% και οι δύο από 150%. … Όταν έχουμε μόνο δύο παίκτες ξέρουμε πολύ καλά πως λειτουργεί η ισορροπία, υπάρχουν πολλά θεωρήματα στα Μαθηματικά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι από τρεις παίκτες και μετά. Όταν είναι αρκετοί οι παίκτες μετά μπαίνουμε στο πλαίσιο της θεωρίας του Νας, άμα είναι πάρα πολλοί οι παίκτες τότε μπαίνουμε στην θεωρία των αγορών.

0:27:55 Το ωραίο ποιο είναι; Για να μπείτε διαπραγματευτής πρέπει να σας επιλέξουν. Έχετε ήδη ένα πρόβλημα, πρέπει να πείσετε τους άλλους ότι ξέρετε να το διαπραγματευτείτε. … Το θέμα είναι ότι πολύ συχνά, στη Πολιτική, το πρώτο κομμάτι είναι ο τελικός στόχος! Δηλαδή θέλουν απλώς να πείσουν ότι εγώ μπορώ να το κάνω … ασχέτως αν μπορούν …

0:29:12 Όταν θα βγούμε από αυτή την αίθουσα δεν θα βγούμε από το τζάμι. Είναι μία διαπραγμάτευση με το τζάμι … άμα χρησιμοποιήσετε την πόρτα μπορείτε να βρεθείτε από την άλλη πλευρά του τζαμιού χωρίς κανένα πρόβλημα. Το θέμα είναι να βρούμε και τον τρίτο παίκτη που μπορεί να βοηθήσει στην διαπραγμάτευση. … Το τζάμι δεν θέλει να κουνηθεί, 100%, εγώ θέλω να κουνηθώ και θέλω να πάω από την άλλη πλευρά, 100%, εσείς θα μου λέγατε σε αυτή την σύγκρουση σίγουρα ο ένας από τους δύο θα χάσει, κι εγώ σας λέω ότι μπορώ να βρεθώ από την άλλη πλευρά του τζαμιού αρκεί να υπάρχει πόρτα. Και οι δύο θα κάνουν 100% θα είναι και ένας συμβιβασμός.

0:32:35 Μια μεσαιωνική γαλλική έκφραση λέει, «ο θάνατος είναι δύσκολος για όλους, αλλά στο τέλος τα καταφέρνουμε».



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΩΝ